Travel4more

Érdekességek Andorráról, a mini-maxi államról

2017. június 12. - szicksandor


andorra-1.jpg

Valószínűleg nagyon sokan hallottak már Andorráról, de elképzelhető, hogy jóval kevesebben tudják megmondani, hogy hol is helyezkedik el a térképen. Ez igazából nem is meglepő, hiszen a Franciaország és Spanyolország közt elterülő állam, népessége alapján, csak a tizedik legnagyobb kerület lenne Budapesten, és csak néhány fővel előzi meg Kőbányát és Csepelt. Ebből adódóan a területe kisebb, mint Budapesté.

A mini-maxi állam megnevezés abból adódik, hogy Andorra valóban törpeállam, de a legnagyobb törpeállam Európában. Képzeljük el akkor a többit! Ismeretsége az utóbbi 20-25 évben emelkedett a turizmusnak köszönhetően. De van még néhány nagyon érdekes dolog ebben a csodálatos földrajzi adottságokkal rendelkező államban.

1. Turizmus

Ha már említettük, kezdjük is itt. Éves szinten néhány turista ellátogat Andorrába. Úgy tizenkétmillió. Igen, nem tévedés, tizenkétmillió. Ez a teljes lakosság 140-szerese. Ezt úgy kell elképzelni, mintha Magyarországra évente másfél milliárd turista érkezne. Lehet, hogy nincsenek sokan az andorraiak, de unatkozni nem szoktak, az biztos. Egyébként az ország jövedelmének 80%-a származik az idegenforgalomból, köszönhető ez annak is, hogy egész évben szezon van, mivel a viszonylag magas tengerszint feletti magasság miatt még sokszor nyáron is lehet síelni. Télen viszont biztosan, ahol a pályák jó minőségűek és nem túlzsúfoltak.

pont_de_paris_andorra_la_vella.jpg

2. Vásárlás

Nehéz elhinni Andorráról, de egy bevásárló paradicsom, ahova mindenki vásárolni jön, köszönhetően annak, hogy vámmentességet élvez. Kicsinyke ország, de még a fővároson kívül is találhatunk plázákat. Jelentősen olcsóbb a dohányáru és az alkohol, ezek is a legkeresettebb cikkek, de aki nem ilyen fajta függőségre vágyik, az szinte az összes világmárka termékeiből is válogathat.

andorra-la-vella-foutca.jpg

3.Társadalom

Számunkra talán itt kezdődnek az igazi meglepetések. A szociális háló elég erősnek mondható, ugyanis akinek van bejelentett munkahelye, annak ingyenes az orvosi ellátás. És megkérek mindenkit, most ne arra gondoljon, hogy ha ingyenes, akkor rosszabb, mint a hazai. Egy napon se lehet emlegetni a két egészségügy minőségét…, sem. És lassan mondom, ingyenes!

Ebből már nem nehéz kitaláni, hogy az életszínvonal rendkívül magas. Ahogy a születéskor várható átlagos élettartam is, ami a maga 82 évével negyedik a világon. Andorra a közbiztonság szempontjából is felülmúlja a világot. Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint a legbiztonságosabb ország a világon a turisták számára. A bűnözési mutatók is megdöbbentőek, például egy év alatt négy autólopás történik. Nem hajszolják túl magukat a rend éber őrei.

Akikben viszont ez az írás azt az olthatalan vágyat lobbantotta fel, hogy Andorrában akarnak letelepedni és állampolgárságot igényelni, azok készüljenek fel, hogy ennek a feltétele minimum 20 év andorrai tartózkodás és egy andorrai ős.

Kövess bennünket a travel4more.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/travel4more/ oldalon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travel4more.blog.hu/api/trackback/id/tr4212587487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le Orme 2017.06.12. 21:03:18

A cikk idealizál, inkább a kicsiségből eredő specialitások az érvényesek. Pl. az egészségügyi ellátás nem hasonlítható össze egy normál országéval. 60 ezer embernek felesleges kiépíteni specialis elemeket tartamazó egszségügyi ellátást. Lehet, hogy évekig senkit nem kell szívvel vagy tüdővel műteni. Akit meg méégis kell, azt majd egy spanyol kórház elvégzi.
Érvényes ez másra is. Pl. soha nem volt önálló pénzük. Minek, hiszen kültséges lenne. Felsőoktatás sokszínűsége szintén felesleges lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.12. 21:06:32

"Ahogy az átlagéletkor is, ami a maga 82 évével negyedik a világon."

Biztos nem az átlagéletkor 82 év, be szép is lenne. Amit te írni akartál, az a születéskor várható átlagos élettartam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.12. 21:10:35

Aztán persze lehet, hogy csupa vén milliárdos él Andorrában, gyerekek és fiatalok meg alig vannak. Esetleg vannak bőven gyerekek és fiatalok, de mellettük van kb. ugyanannyi 160 éves aggastyán.

Le Orme 2017.06.12. 21:10:43

Hévízre pedig nem a lakosság csupán 140-szerese, hanem 200-szorosa látogat évente.

Le Orme 2017.06.12. 21:16:38

Andorra túl kicsi ahhpz, hogy hiteles születéskor várható átlagos élettartam legyen rá számítható. Nem is számítanak. Egy adott év 10 gyerek halálával járó sajnálatos buszbalesete is drasztikusan befolyásolná a mutató értékét.

sZulamith 2017.06.12. 21:24:22

Akkor Andorrában mennyi az ÁFA, ha az orvosi ellátás ingyenes:)

sóhegy049 2017.06.12. 21:41:18

@sZulamith:
"Reduced 0% and 1%, plus higher 9.5% VAT rates"
Ennyire emelték a FELSŐ határt, 2013-ban... Érdekes, nem?

Le Orme 2017.06.12. 21:53:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azok demográfiailag komolytalan számításokon alapulnak. Halandósági táblából lehet számítani, amihez nincs elég megfigyelési egység.

mrperfect 2017.06.12. 22:11:22

és hány migránst fogad be ez a csodálatos állam?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.12. 22:21:12

@Le Orme:

Persze, de azért vannak módszerek a számítás pontosításához. Ha pl. kevés az egyedszám, akkor lehet több év csúszó átlagával számolni - ez lényegében az évek számával megsokszorozza az egyedszámot. S egyben kiszűri az időnként előfurduló devianciákat is, pl. a tömeges baleseteket.

Másfelől ha 1000-es reprezentatív mintából lehet viszonylag pontos felméréseket készíteni, akkor a 60 ezres minta elég szép mintanagyság, ráadásul abszolút reprezentatív. :D

Mielőtt felordítasz a fájdalomtól: én is tudom, hogy ez nem egészen ugyanaz, de a 60,000 akkor sem olyan kis szám. Kaposvárnak pl. 63 ezres lakossága van, Szolnoknak 72 ezres, és nem hiszem, hogy ne lehetne rájuk viszonylag korrekt számításokat végezni.

232323 2017.06.12. 22:35:56

Fasza. de azé kibírom hogy nem megyek el arrafelé.

tomfree 2017.06.13. 05:59:51

Jol van. Penteken egy helyi mondta, hogy az atlagfizetes 1000 euro korul van, ha egyaltalan van munkad, de egy garzon berlese 600 eurotol kezdodik. Ket eset lehetseges: 1. Hazudott. 2. Meg sem annyira jo az elet ott, bar a spanyol videkhez kepest jobb az elet valoban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.06.13. 09:33:57

Andorra – Magyarország 1:0

Honi futballundorra
Magyarázat: Andorra.

Győz a sok-sok amatőr
Szakács s banki kamat őr,
Mérnök s taxis hiéna,
Kinek nappal fején a
Helyi sofőr kalap áll,
S meccsen minket kalapál.
Bányász játszik centerbe,
S így is vernek kenterbe.
E vereség mar kába
Lelkünkbe s nép markába
Köpve bosszú miliőt
Áhít, míg pár milliót
Kap sok magyar falábú…
Temet maga alá bú!

Csapat vébét selejtez,
S legyintek csak: Selejt ez!

„Költőnk elszámolt tizenegyig. Ezerszer. Aztán mégis megírta "Ki tiltja meg, hogy elmondjam mi bántott?!" versét. Nehéz nem érteni mit akar, nehéz vitatkozni vele. Kivételesen. Van az a düh.” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

„Istenem ez olyan bűn rossz lett, hogy felér a történelmi vereséggel is. Méltó mű… Atya ég, ennél még Eppel is jobbat költene a nagy álldogálása közepette. Jót tenne ha helyet cserélne a falábúakkal költő sporttárs: náluk rosszabb már nem lehet és ők se írnának rettenetesebbet…” /P. Gergő, a költő reál végzettségű mérnökkollégája/

„Szégyen és gyalázat! Nevezzenek ki engem szövetségi kapitánynak és egy év alatt tönkre… ööö… helyre teszem a magyar futballt. Én már életemben Urbán Legenda vagyok!” /Urbán Flórián, állástalan futballedző/

„MAGYARORSZÁG ERŐS ÉS BÜSZKE EURÓPAI ORSZÁG” /nagy kék óriásplakát/

„Köszönjük Magyarország a nem várt történelmi sikert! Sose gondoltam volna, hogy nyerünk egy olyan erős és büszke európai ország ellen, ahol több a stadion, mint nálunk a játékos. Andorra jobban teljesít!” /Antoni Martí, andorrai miniszterelnök/

„Már megbocsásson a világ, de az a vereség megbocsájthatatlan, úgyhogy bocsássanak meg, de nem nyilatkozom!” /Bernd Storck, szövetségi kapitány/

„Ugyan már, Bernd, ugyan már! Fogsz te nyilatkozni! Van az a pénz és van az a kopasz nemzeti fiatalokból álló érvrendszer, hogy fogjál…” /Csányi Sándor, MLSZ elnök/

„Na, gyerekek, hát így ír egy népszerű költő egy népszerűtlen témáról egy népművelő verset! Frady Endre édesbús lelkét belemártotta egy szégyenteljes szenvedelembe és önnön tehetségén átpasszírozva kiadta magából a velőtrázó végeredményt. Mivel a téma Andorra, így tarkabarka rímei hajaznak Gábor Andorra. Jövő héten kikérdezem.” /Andorrai Alfonzné Jajlila Jolán, a Tufa Atanáz Kiegészítő Szakközép Iskola (TAKSZI) magyartanára és a Meghúzott Nadrágszíj együttes szövegírója/

„Anyámmal fogadtunk, hogy Frady Endre szó nélkül hagyja-e az andorrai meccset. Mindketten nyertünk, de bár vesztettünk volna! Nem tudom, mi a borzalmasabb, a vereség, vagy ez a róla írt hitványság?! A kettő együtt abszolút alkalmas a köznyugalom felkavarására! Nem lehetne ezt a megátalkodott diliházszökevényt megtépett válogatott mezbe öltöztetve a szurkolók elé vetni, majd a kannibáloknak exportált Frady Endre lincshús konzervvel helyrebillenteni az államháztartási hiányt?!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Szítja a szittya közhangulatot, zugköltőcske?! Hergeli a fodbalista tömegeket?! Na, hajoljon csak bele a jobbegyenesembe! Úgy! Most pedig elmegyünk a zeneterembe és megtanítom kesztyűben dudálni!” /Csávás Kálmán felkarnagy, az Embereket Lázító Veszélyes Elemeket Rendszabályozó Őrezred (ELVERŐ) arcfelismerhetetlenítője/

„Edzés közben gyakran futottam Andorra felé, de sosem léptem bele, mert mindig átugrottam rajta.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2017/06/andorra-magyarorszag-10.html

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.06.13. 12:07:21

odamegy az ország lakosságának 140xese mégse zsúfoltak a sípályák?

ezt így hogy?

Burpi Turpi 2017.06.13. 16:01:47

Fél Dél-Franciaország oda jár dohányért :D
DE tudok olyan magyart is,aki Bretagne-ból jár le dohány+alkoholért,igaz kicsit veszélyes ( 2 liter tömény,meg asszem 1kg dohány vihető ki/be). De megéri neki.
süti beállítások módosítása