Travel4more

Döbbenetes átverések az utazásfoglalós weboldalak!

2017. június 14. - szicksandor

Egy rendkívül érdekes és egyben elgondolkodtató átvilágítás eredménye látott napvilágot nemrég.

Az Európai Bizottság és az Unió fogyasztóvédelmi bizottságai nagyszabású ellenőrzés alá vonták az online utazásfoglalási weboldalakat 28 európai országban.

Miközben egyes jóslatok szerint néhány éven belül az utazási üzletág teljes mértékben az internetre fog áttevődni, addig azért bele lehet futni még néhány fekete lyukba.

Míg a repülőjegy és szállásfoglalások online lehetőségei szinte hibátlanul működnek, addig az online közvetítőknél megdöbbentő számú átverésre derült fény.

Ezek azok az oldalak, akik más cégek szolgáltatásait közvetítik, és az igaz, hogy ezen a piacon hatalmas a harc, de a vizsgált cégek kétharmadánál tapasztalt szabálytalanságok, bárhonnan is nézzük, több, mint meglepőek.

 

 

A 352 megvizsgált weboldal esetén 235-nél találtak valamilyen eltérést, szabálytalanságot, magyarul kisebb nagyobb átverést.

De mik is voltak a főbb eltérések:

  • a foglalási folyamat későbbi szakaszában árat emeltek, melyről előzőleg nem volt semmilyen tájékoztatás. A foglalások egyharmadánál a végén többet kellett fizetni, mint amit meghirdettek.
  • az esetek ötödénél a meghirdetett akciós árakon valóban nem is kínáltak szolgáltatást
  • az oldalak egyharmadánál nem volt egyértelmű a teljes ár, illetve a kiszámítás módja
  • a weboldalak 25 %-nál nem említik, hogy az “utolsó szoba ebben a szállodában” felirat csak az ő weboldalukra vonatkozik, azaz az ő kontingensükre, míg a szállodában van még egy sok szabad szoba

 

Jól lehet látni, hogy a vizsgált szegmensek esetében a legkisebb hibaszázalék is 20 % körüli, ami óriási szám. Természetesen a fogyasztóvédelmi hálózat felveszi a szabálytalankodó weboldalakkal a kapcsolatot, és felszólítja őket a hibák kijavítására, de figyelembe véve azt, hogy a mostanában jól működő online repülőjegy foglalások 3-4 évvel ezelőtt még ugyanilyen statisztikákat mutattak, akkor gyors javulást ne várjunk.

Tehát csak óvatosan, és bízzunk inkább a régebb óta a picon lévő cégekben, utazási klubokban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travel4more.blog.hu/api/trackback/id/tr3212499145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása