Travel4more

Újra régi fényükben tündökölnek a balatoni magánszállások

2017. július 25. - szicksandor

6054_orig.jpg

A mindenki által jól ismert balatoni magánszállások helyzete elég hektikus képet mutat az utóbbi évtizedekben. Érdekesség, hgy az első írásos feljegyzések a balatoni szállásokkal kapcsolatban már a XVIII. század közepén feltűntek, igaz akkor még csak a tó északi partja volt a célpont. Kiemelt szerepét szinte mindig fenn tudta tartani, természetes, hogy ezt a nimbuszt csak a háborúk tudták lerombolni, de azok nagyon. Aztán az ötvenes-hatvanas évektől ismét fellendülés volt tapasztalható, de a jól ismert magánszállások korszaka inkább a hetvenes évektől indult meg, és lassan el is jutunk a már számunkra is jól ismert Zimmer Frei korszakhoz.

89-90-től beindul a falusi turizmus, amit egy jogszabályi háttér megszűnése még liberálisabbá tett. Ez nálunk azt jelentette, hogy boldog boldogtalan kiadta a kisszobát, és nem adózott utána. Ez a növekedés egészen 2003-ig követhető nyomon, amikor elindult egy megtorpanás, melynek követkeménye volt, hogy öt éven keresztül csökkent a magánszállások száma, és volt olyan év (2005), amikor több mint 30 %-os csökkenés volt a vendégéjszakák számában a hat évvel azelőttihez képest. 

Az első lassú emelkedés csak 2008-2009 körül volt tapasztalható, amikor mind a magánszállások száma, mind a vendégéjszakák emelkedést mutattak. Aztán innen megindult a “zimmerfrei” új korszaka. 2010-ben volt olyan iroda, akinél a magánszállások foglalása már a szezon elején 30 %-kal növekedet az előző évihez képest, de a fellendülő internetes foglalások is segítették a magánszállások újbóli térhódítását. 

Alapvetően a Balaton mindig is kedvelt célpont volt, mind a hazai, mind a külföldi turisták számára. A magyarok nem engedhették meg maguknak, hogy külföldre menjenek, a külföldieknek pedig remek árfekvést biztosított az ország. A sok fejlesztés, programok, koncertek, fesztiválok is bevonzották a látogatókat és természetesen a szállások minősége is sokat javult. Érdekes és jellemző erre az időszakra, hogy a látogatók 80 %-a ugyanarra az egy-két településre és szállásra tér vissza minden évben. És ez lett a nagy lehetősége a magánszállásoknak is. Mert ha jól érezzük magunkat, visszatérünk, és nem csak a nyáron, mert itt is kora tavasztól késő őszig lehet a szezonnal tervezni. És álljon itt három ok, amiért tényleg jó magánszállást foglalni.

zimmerfrei.jpg

1. A foglalás

Az internet megkönnyítette ezeknek a szállásoknak is a foglalását. Ma már nem autóval keringünk a balatoni utcákon, Zimmer Frei táblát kutatva, hanem leülünk a gép elé, és kikeressük a megfelelő szállást. Véleményem szerint ma már nem létezik olyan magánszállás aminek saját weboldala, vagy Facebook oldala ne lenne. És ami ennek a nagy előnye, hogy pontosan látjuk hova megyünk. Mennyire retro a hely, milyen a berendezés, a környezet, és ha nem azt kapjuk, amit a neten keresztül lefoglaltunk, akkor egyszerűen elállunk a foglalástól, ami régebben csak hangos viták árán volt elérhető, vagy még úgysem.

2. Családias környezet

Talán a legnagyob előnyük, az, hogy megmaradt az a hangulatos, baráti, családi közeg, amit mindenki szeret. A legtöbb magánszálláson szinte barátként fogadnak, otthonos a környezet, kicsit otthon is érezheted magad, mégis máshol vagy, nyaralsz. Nem is meglepő, hogy ezeken a szállásokon nagy számban családok fordulnak meg, akik így könnyebben tudják rendezni a gyerekekkel járó feladatokat is.

3. Az ár

A gazdasági helyzetünket figyelembe véve ez egy nyomós indok a magánszállások mellett. Jelenleg is 3-4000 Ft/fő/nap ártól lehet szállást bérelni. Egy apartmanrészt egy négytagú család 50-60 000 Ft-ért egy hétre már ki tud bérelni, ami kis túlzással egy éjszaka ára egy wellness szállóban. Így több embernek van lehetősége az utazásra, pihenésre, amire mindenkinek szüksége van időnként. 

0031ae11995fdf02d63490d878681dc1_jpg.png

+1 Fiataloknak

Mint már írtunk is róla, minden szempontból nagyot fejlődött a Balaton és környéke. Kiváló programokat találunk a tó körül szinte bárhol, és az olyan buli-fellegvárak, mint például Siófok, ahol koncertek, buli, disco, egymás hegyén hátán, bevonzották a fiatalságot is. A családok mellett ők a fő célközönség, mivel egy hosszú hétvégére, amikor a bulizás a fő célpont, megfelelő egy olcsóbb szállás is, hiszen csak aludni járnak haza. Vagy még azt sem…

Rengeteg szállás található Siófokon, de amit mi kiemelten ajánlunk az a https://www.facebook.com/SiofokiNyaralo/

Kövess bennünket a travel4more.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/travel4more/ oldalon.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travel4more.blog.hu/api/trackback/id/tr5612680399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása