Travel4more

Ezeket a gyógyszereket ne hagyd itthon utazáskor

2017. július 27. - szicksandor

headache-1540220_960_720.jpg

Egy utazásnak, nyaralásnak az előkészületei is hordoznak magukban izgalmakat. Mindent betettünk-e a bőröndbe, elraktuk-e a jegyeket, a szállással kapcsolatos papírokat és még a gyerek kedvenc plüssállatára is figyelnünk kell. Ebben a nagy izgalomban sokszor elfelejtünk gondoskodni egy fontos dologról, ami nem más, mint azok a gyógyszerek, amiknek hiánya fájdalmas lehet a számunkra.

Természetesen itt nem komplett műtétekhez szükséges felszerelésre, vagy defibrillátorra gondolunk, de vannak olyan egyszerű gyógyszerek, amik sajnos a hétköznapjaink szerves részét képezik. És ezeket egy utazás előtti kapkodásban, még a gondoskodó anyukák is elfelejthetik. Ne felejtsük! Itt egy útmutató, ami megkönnyítheti, hogy mik azok a gyógyszerek, amik mindenképpen lapuljanak meg csomagjaink legmélyén.

1. Láz- és fájdalomcsillapítás

Talán ez a legalapabb gyógyszerünk. Egy hirtelen jött fejfájás bármikor ránk törhet, és akár a nyaralásunk egy egész napját is tönkre teheti. Itt érdemes figyelni arra, hogy legyen nálunk gyerekek részére is fájdalomcsillapító, és lázcsillapító, az utóbbi az egyszerűség kedvééért kúp formájában. Felnőttek fájdalomcsillapítása esetén remek vény nélküli gyógyszereket is lehet kapni.

2. Horzsolások, sebek

Nem csak az aktív kirándulások során szedhetünk össze ilyen jellegű sérüléseket. Egy-egy kényelmesebb városlátogatás során is pofára eshetünk, és nem csak az áraktól, illetve a tengerparton is könnyen fájó ismeretséget köthetünk egy tengeri sünnel. Ilyenkor jól jön a fertőtlenítő, a sebhintőpor és a sebtapasz. A sebhintőport, az újabb elvek alapján nem ajánlják, inkább a folyékony fertőtlenítőket, de a lényeg az, hogy tisztítsuk ki a sebet és ragasszuk le. És akkor még ott vannak a fertőtlenítő krémek is.

bandages-908873_960_720.jpg

3. Has és egyéb menő dolgok

Itt szó szerint mindenre és az ellenkezőjére is fel kell készülnünk. Ebben a témában ez egyik legjellemzőbb a hasmenés, mely akár kialakulhat az idegen ételektől, ízektől is. Régi szabály távoli tájakra látogatóknak: ami nincs megfőzve, és nem lehet meghámozni, azt érdemes a tányéron hagyni. Ide tartozik a jégkocka és a csapvíz is. Ennek az ellenkezője a székrekedés, amely akár az utazás izgalma, esetleg az illemhelyek nem megfelelő állapota miatt alakulhat ki bennünk. Ilyenkor érdemes első körben természetes eredetű hajtókkal próbálkozni, szilva, szőlő esetleg széntea, de ha ezek nem hozzák a várt eredményt, akkor elő kell venni a kistáskából a hashajtókat.

A gyomorhoz tartozik még a hányás, puffadás, gyomorsav és egyéb emésztésből eredő problémák. Természetesen, minden gyomorral kapcsolatos panaszra nem kell felkészülni és magunkkal vinni egy minipatikát. Az orvosok általános tanácsa, hogy mindenki arra a gyomorbántalomra készüljön fel, ami jellemző rá.

4. Leégés, napszúrás

Minden nyaraló tapasztalta már, hogy leégni nem csak anyagilag lehet. Egy erősebb mediterrán nap pillanatok alatt ropogósra tud égetni minket, aminek következtében napokig a szállodai szoba minibárja előtt fogunk hűsölni. Ezt érdemes elkerülni egy egyszerű trükkel, használjunk naptejet. Általában, és az égésre hajlamosabb fehér bőrű utazoknak is érdemes egy, a megszokottnál magasabb faktorszámú naptejet magukkal vinni. Ide sorolnám még a napszúrás elleni védekezést, ami akár egy sapka is lehet, illetve azokat a napozás utáni ápolókat, melyeket a naptej mellett feltétlenül vigyünk magunkkal.

+1.

Ezt talán mondani se kell, de a rendszeresen szedett gyógyszereket, legyen az bármi, ne hagyjuk otthon. Sőt, ha egy hosszabb külföldi tartózkodásra megyünk és nagyobb mennyiséget akarunk magunkkal vinni, akkor készüljünk fel rá, hogy például a repülőtéren igazolnunk kell miért is van nálunk egy zsák orvosság.

Természetesen még nagyon sok mindent cipelhetnénk magunkkal. Fertőtlenítőket, utazási rosszulét elleni szereket, gyulladáscsökkentőket, szemcseppet, allergiás tünetek, csípések, herpesz elleni készítményeket. De azt tartsuk be, amit szinte minden orvos tanácsol ebben a témában. Az alap orvosságokon kívül azt vigyük magunkkal, ami a mi nyavalyáinkra van.

Kövess bennünket a travel4more.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashass utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/travel4more/ oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://travel4more.blog.hu/api/trackback/id/tr1012692457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czidlina Ildikó · http://igyutazunkmi.blog.hu/ 2017.07.27. 09:12:12

Bocsi, de én kiegészíteném a listát még egy dologgal. Ne nevess rajta, de mi vittünk magunkkal kis üvegben házi pálinkát, szigorúan gyógyászati céllal.
Bevallom, én amúgy is elég gyógyszer ellenes vagyok, ezért amit lehet, természetes dolgokkal helyettesítek.
A jó minőségű, tiszta házi pálinka sok problémára nyújthat megoldást. Itthon is alkalmazzuk, pl. torokfájás esetén. Nem kell belőle vedelni, egy-egy pici korty jobb vírusölő bárminél.
Ezért aztán tavaly, életünk első nyaralásán is került a bőröndbe, az esetleges bélproblémákra gondolva. Természetesen, a biztonság kedvéért volt nálunk széntabletta is, de biztos, hogy először a pálesszal próbáltam volna orvosolni a problémát. Ha kellett volna. De szerencsére nem kellett... ;)

szicksandor 2017.07.27. 09:19:39

@Czidlina Ildikó: Kiváló ötlet! :-) Eszembe se jutott, de több szempontból is segíthet, ha nem érzed jól magad. :-)

Czidlina Ildikó · http://igyutazunkmi.blog.hu/ 2017.07.27. 15:02:23

@szicksandor: így, így ;) Bár gyerekekkel utazva a hangulatjavító funkciót nem igazán tanácsos használni :D

Frederick Zoller 2017.07.27. 22:48:12

@Czidlina Ildikó: persze, csak egészségügyi céllal mingyá én is leküldök egy dekát - hamarabb elalszom tőle... reggel meg a kávé mellé egy feles segít a berozsdásodás ellen...

segar 2017.07.28. 00:55:02

"gyógyszerek, amik sajnos a hétköznapjaink szerves részét képezik" - Nooórmáális??!?
___
Ezúton gratulálhatunk az emberiség kipusztulásra érdemes részének, hogy a hétköznapjaik szerves részét egy maréknyi vegyszer képezi. És ez azért van, mert azelőtt korlátlanul tolták pofára az egyéb vegyszereket. Sőt: a gyerekeik szintúgy. Amikor betegesek lesznek - azért természetesen NEM FELELŐSEK, adjon a tébé gyógyszert! Napi 8-10 FÉLE pirula az finom, nem?
___
Szóval mindenki csak gondoljon bele, hova lett az immunrendszere... És ami maradt, azt is naponta oldalba vassza a hiperben meg a mekiben meg mindenhol. Egyetlen esélye maradt: valami hatékonyabb ellenszert kell találni. Akkor többmindent megúszhat. :|

segar 2017.07.28. 00:55:37

"gyógyszerek, amik sajnos a hétköznapjaink szerves részét képezik" - Nooórmáális??!?
___
Ezúton gratulálhatunk az emberiség kipusztulásra érdemes részének, hogy a hétköznapjaik szerves részét egy maréknyi vegyszer képezi. És ez azért van, mert azelőtt korlátlanul tolták pofára az egyéb vegyszereket. Sőt: a gyerekeik szintúgy. Amikor betegesek lesznek - azért természetesen NEM FELELŐSEK, adjon a tébé gyógyszert! Napi 8-10 FÉLE pirula az finom, nem?
___
Szóval mindenki csak gondoljon bele, hova lett az immunrendszere... És ami maradt, azt is naponta oldalba vassza a hiperben meg a mekiben meg mindenhol. Egyetlen esélye maradt: valami hatékonyabb ellenszert kell találni. Akkor többmindent megúszhat. :|

ComLo 2017.07.28. 06:18:05

Igen a házi pálinka életet menthet, én mikor kiköltöztem DK Ázsiába az volt az egyik alap amit hoztam magammal, azóta is sokszor segített.

Nálam ami még nagyon fontos: Neo-Citran. Porrá tört fájdalomcsillapító, egy kis antibiotikum, és C vitamin. Egy jelentős részben placebó is tudom, de megfázás ellen nagyon hatásos. És megfázni nem csak télen a hidegben lehet! Trópusi országokban előszeretettel állítják a légkondit 20 fok alá. Elég csak rosz helyre ülni egy lobby-ban, és pár napra kidölünk a náthától. Ezen segít átt, a meleg megfázás elleni lötyi.
süti beállítások módosítása