Travel4more

3 hely, ahova ne tervezz nyaralást! Már ha nem szeretnéd veszélynek kitenni magad…!

2017. június 27. - szicksandor

mexodus-main-web.jpg

Vannak olyan helyek a világon, amelyek gyönyörűek, vonzák a turistákat, de amit el lehet róluk első körben mondani, az az, hogy nagy ívben kerüljük el őket. És itt most nem a háborús övezetekre gondolunk, vagy az olyan területekre, ahol a természeti adottságok miatt érezhetjük magunkat veszélybe. Ilyen például az USA-ban található Death Valley, ahol a legmagasabb hőmérsékletet mérték a Földön (56,7 Celsius fok), vagy az olyan területek, ahol sok, máig is működő, aktív vulkán található.

Nem, nem, mi nem erre gondolunk. A mi képzeletünkben csendes kisvárosok, vagy pezsgő nagyvárosok, esetleg természeti csodákkal megáldott helyek vannak, ahova belépni mégis egyenlő az életveszéllyel.

1. Juárez

Úgy gondolom nem is meglepő, hogy ezzel a várossal kezdjük. Juárez a menő drogkartell filmek állandó szereplője, és a mondás is ismert, “Mexikó az új Kolumbia”! Ez a város tulajdonképpen egy hegyekkel körbe vett, tipikus mexikói város is lehetne, ha nem lennének megdöbbentően kiugró bűnözési statisztikák. A helyi drogkartellek csatatérré változtatták a várost. Egy 2010-es adat szerint a 100 000 főre eső gyilkosságok száma 3015 volt, amely magasan a legtöbb a Földön. Ennek hatására a város teljesen elszegényedett, aki tehette elmenekült innen.

Ennek fényében szinte hihetetlen, hogy 2007-ben még a dinamikusan fejlődő helyi ipar 250 000 embert foglakoztatott és Detroit versenytársaként emlegették ezt a várost. Három év múlva ezen a helyen már csak a nyomor és a kiúttalanság köszön vissza. Amíg a kábítószerkereskedelem ekkora üzlet, és a hatóságok ennyire tehetetlenek vele szemben, addig Juárezben nem lesz béke. 

8_570x430.jpg

2. Fokváros

Hasonló, mint az előbb említett Juárez. Az apartheid és a munkanéküliség rányomja bélyegét a városra. Kimagasló a bűnözési statisztika, az utcai automatából pénzt felvenni a legnagyobb bátorsággal vetekedik, és sajnos ez az a hely, ahol a világon a legtöbb nemi erőszakkal számolhatunk, amiért sokan a nemi erőszak fővárosaként is emlegetik.

Fokváros pedig turisztikailag jó hely. Kellemes klíma, gyönyörű természeti adottságok, jó infrastruktúra. Talán pont ezek miatt, a sok figyelmeztető hír ellenére is nagyon sokan választják úti célul Fokvárost, aminek következtében  a terület egyik fő bevételi forrása is ebből adódik.

Biztonságosabban látogatható, mint például Juárez, de nagyon javasolt betartani azt a szabályt, hogy sötétedés után nem megyünk ki az utcára, és vannak olyan kerületek, ahova semmiképpen se tegyük be a lábunkat.

536434-haiti700.jpg

3. Haiti

Egy karibi sziget, mely minden ember képzeletében úgy jelenik meg, mint napfény, pálmafák, zöld tenger, fehér homok. Ezt a felsorolást Haitin is megtalálhatjuk, de sajnos régóta nem erről híres az ország. Itt található az északi félteke legnagyobb nyomornegyede, az infrastruktúra és a közszolgáltatások szinte teljesen hiányoznak, egészségügyi szolgáltatás, közoktatás hasonló szinten, és a bűnözés elképzelhetetlen méreteket ölt. A fennálló helyzetet jól jellemzi, hogy gyakoriak az utcai lincselések, illetve 2007-ben az ENSZ békefenntartói be akartak hatolni a legveszélyesebb negyedbe, de golyózáporral üdvözölték őket. Ha lehet ilyet mondani, akkor a helyzet tovább romlott a 2010-es földrengés következtében, amikor is a megrongálódott börtönökből veszélyes bűnözők szöktek meg, és tűntek el a nyomornegyedek mélyén.

Sajnos még sok olyan ország és város kerülhetett volna be a felsorolásba, ami veszélyesnek minősül, nem számítva ide a háborús övezeteket, de mindig akadnak olyan kihívásra vágyó utazók, akik ezen helyeket is meglátogatják különböző okoktól vezérelve. 

Kövess bennünket a travel4more.blog.hu oldalunkon, hogy még több izgalmas, érdekes cikket olvashatsz utazásokról, élményekről! Amennyiben ötleted, témád, kérdésed van, keress minket a https://www.facebook.com/travel4more/ oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://travel4more.blog.hu/api/trackback/id/tr2212616321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hun896 2017.06.28. 13:26:44

Fokvárosról csak annyit hogy az apartheid megszűnéséig európai jellegű város volt. Mióta megszűnt az apartheid, azóta vált ilyenné, mint ahogy egész Dél-Afrika, egy pöcegödörré.

dez01 2017.06.28. 14:37:34

Jaja, de persze meg lehet magyarázni....

Lucifer Morningstar 2017.06.28. 15:47:02

@Hun896:

Az apartheid rendben tartotta a fekákat. Megkapták a szabadságot, élni nem tudtak vele. Nagyjából ez várható Európában is amikor hála orbán hatalomvágyának az Afrikaiak egy totálisan felkészületlen országot találnak amikor elindulnak a napi 50-60 fokos hőségek elöl. És el fognak indulni, és az nem a migránsok nagyságrendje lesz, hanem minimum két nullával több a végén.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.06.28. 16:00:48

Haiti pont egy iskolapélda arra, hogy mi történik, ha a "fehérek" végleg leveszik a kezüket a dolgos, békés, stb fekete tömegről!--Délafrika pont ez, csak még nem telt el a 200 év és még kitart a fehérek által épített és üzemeltetett infrastruktúra.

Burgermeister 2017.06.28. 17:03:49

@Lucifer Morningstar: Majd a kerítés, megállíccsa őket...
süti beállítások módosítása